Bursita: Umăr 💊 Științifico-Practic Medical Journal -

Bursa subacromialis

Inserții[ modificare modificare sursă ] După origine și direcția fibrelor mușchiul deltoid este format din trei porțiuni: porțiunea claviculară sau anterioară Pars clavicularis musculi deltoidei ; porțiunea acromială sau mijlocie Pars acromialis musculi deltoidei ; porțiunea spinală sau scapulară sau posterioară Pars spinalis musculi deltoidei sau Pars scapularis musculi deltoidei.

La om se distinge numai limita dintre porțiunea claviculară și spinală, fiecare din ele primind câte o ramură nervoasă bursa subacromialis, dar distincția netă a celor trei porțiuni musculare nu apare decât la primatele inferioare, la lemurieni fiind cea mai evidentă.

Bursita - umăr: bursa subacromialis disconfortului Disconfortul la articulațiile mari apare adesea printr-o Bursita. O inflamație a burselor în umăr provoacă adesea dureri foarte severe, dureroase, care apar destul de brusc. În cea mai mare parte sunt mai puternice noaptea. Persoanele în vârstă pot experimenta durerea timp de câteva săptămâni. Acestea sunt găsite de ex.

Inserția superioară se face corespunzător celor trei porțiuni ale bursa subacromialis porțiunea claviculară se inserează pe treimea laterală a marginii anterioare a claviculei prin fibre bursa subacromialis și fibre musculare ; porțiunea acromială se inserează pe marginea laterală a acromionului bursa subacromialis mici aponevroze ; porțiunea spinală sau scapulară se inserează pe buza inferioară a marginii posterioare a spinei scapulei printr-o aponevroză triunghiulară și fascia infraspinată Fascia infraspinata.

De la origine, fasciculele musculare coboară spre humerus în felul următor: porțiunea bursa subacromialis oblic dinainte înapoi; porțiunea acromială vertical; iar porțiunea spinală oblic dinapoi înainte. Toate cele trei porțiuni converg inferior spre un tendon triunghiular puternic ce se inserează pe tuberozitatea deltoidiană nevroza cu dureri articulare humerusuluifiind delimitat de mușchiul pectoral mare prin șanțul deltopectoral.

bursa subacromialis dureri articulare în perioada toamnă primăvară

Inserția deltoidului pe humerus are loc sub cea a pectoralului mare, fapt cu importanță în deplasarea capetelor osoase în caz de fractură a diafizei humerale situată deasupra tuberozității deltoidiene. Fragmentul osos inferior se deplasează în sus fiind tras de mușchiul deltoid, iar fragmentul osos superior este tras medial de pectoralul mare.

Ultrasound Guided Shoulder Injection: Subacromial

Raporturi[ modificare modificare sursă ] Fața superficială a mușchiului deltoid este acoperită de fascie și piele. Bursa subacromialis profundă a mușchiului deltoid acoperă articulația scapulohumerală și tendoanele mușchilor care înconjură această articulație: înapoi, mușchiul infraspinos, mușchiul rotund mic, mușchiul rotund mare și capul lung al mușchiului triceps; înainte, mușchiul supraspinos, mușchiul subscapular, mușchiul biceps, mușchiul coracobrahial și mușchiul pectoral mare.

bursa subacromialis Aparate pentru tratamentul artrozei genunchiului

Marginea posterioară a mușchiului deltoid încrucișează mușchiul infraspinos, mușchiul rotund mare, mușchiul bursa subacromialis mic și mușchiul triceps. Marginea anterioară a mușchiului deltoid delimitează cu marginea superioară a mușchiul pectoral mare spațiul deltopectoral sau șanțul deltopectoral Sulcus deltoideopectoralisprin care trece vena cefalică Vena cephalica și pe unde ajunge superficial în dreptul procesului coracoid, ramura acromială a arterei toracoacromiale Ramus acromialis arteriae thoracoacromialis.

bursa subacromialis după deteriorarea ligamentelor genunchiului

Vârful mușchiului deltoid se prinde pe tuberozitatea deltoidiană, iar baza răspunde liniei de inserție a trapezului. La trecerea peste tuberculul mare al humerusului fața profundă a mușchiului deltoid este separată de articulația scapulohumerală prin bursa subdeltoidiană Bursa subdeltoideacare este constantă și comunică adesea cu bursa subacromialis subacromială Bursa subacromialisaflată între acromion și ligamentul coracoacromial, pe de o parte, și capsula articulației, pe de altă parte.

Inflamația acestor două burse bursită poate duce la o limitare a mișcărilor.

bursa subacromialis durere acută în articulația genunchiului drept