Scheletul capului

cum se tratează articulațiile umerilor vărsat dureri articulare

Scheletul capului Oasele capului formează craniul. Acesta este constituit din 23 oase.

sport pentru dureri articulare durerea musculară la nivelul picioarelor provoacă articulația șoldului

Dintre acestea numai mandibula şi hioidul sunt mobile. Celelalte oase sunt fixe.

articulațiile din spate doare artroza sau artrita degetului arătător

Oasele capului se împart în: neurocraniul, în care este adăpostit encefalul, şi oasele feţei sau viscerocraniul, în care sunt situate unele organe de simţ şi segmentele iniţiale ale aparatelor digestiv şi respirator.

Scheletul capului este denumit așa datorită scheletul capului că adăpostește sistemul nervos central. Neurocraniul este format din 8 oase: frontalul, etmoidul, sfenoidul, occipitalul neperecheapoi două parietale şi două temporale.

✎ Din studentie : Cum e la Medicina Veterinara? (intrebari frecvente)

Oasele neurocraniului au forme variate: unele sunt plane, altele pneumatice şi altele neregulate. Viscerocraniul sau oasele feţei sunt în număr de Ele se grupează formând cele două maxilare.

Maxilarul superior este alcătuit din 13 oase. Acestea sunt: cornetele inferioare, lacrimalele, nazalele, maxilele, palatinele, zigomaticele toate pereche şi vomerul, singurul nepereche.

trata artroza genunchiului acasă condroitină și glucozamină

Maxilarul inferior este alcătuit dintr-un singur os, mandibula, care este şi singurul os mobil al scheletului capului. Al lea os, hioidul, cu toate că este situat la nivelul gâtului, se studiază împreună cu oasele feţei. Oasele viscerocraniului sunt unele pneumatice şi neregulate, altele plane.

Regiuni craniene[ modificare modificare sursă ] Partea interioară a craniului se numește endocraniu iar parte exterioară exocraniu. Pe de altă parte, craniul poate fi segmentat pe verticală și în acest caz se vorbește despre craniul superior sau bolta craniană în latină : calvaria scheletul capului craniul inferior sau baza craniului lat: basis cranii. Craniu uman văzut din faţă Craniu uman văzut din lateral Această diviziune nu este arbitrară ci se fundamentează pe originea embriologică diferită a structurii oaselor craniene: osificare endocondrală pentru oasele de la baza craniului și osificare intramembranoasă pentru oasele boltei.