Artrozele soldului – Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila

Articulatii femur, Care sunt semnele de debut ale artrozei soldului?

articulatii femur durere la nivelul articulațiilor cotului și la genunchi

Corpul[ modificare modificare sursă ] Corpul femurului Corpus femoris, Corpus ossis femoris este încurbat posterior, articulatii femur o ușoară curbură cu o concavitate posterioară.

Corpul este prismatic triunghiular și are trei fețe anterioară, laterală și medială și articulatii femur margini medială, laterală și posterioară, numită linia aspră. Fața anterioară, cuprinsă între marginea medială și marginea laterală, este convexă articulatii femur netedă, pe ea inserându-se mușchiul vast articulatii femur Musculus vastus intermedius.

Fața laterală, cuprinsă între marginea articulatii femur și marginea posterioară, este netedă spre extremități și se strâmtează, ca și fața medială, spre extremitatea inferioară. Pe ea se inserează mușchiului vast intermediar Musculus vastus intermedius Fața medială, cuprinsă între marginea medială și marginea posterioară, este netedă și nu are nici o particularitate.

Ea este mai largă superior și se strâmtează spre extremitatea inferioară, unde devine unghiulară Dintre margini, numai cea posterioară este pronunțată; celelalte două - medială și laterală - sunt abia schițate și puțin pronunțate, așa că fața anterioară trece nesimțit spre fețele laterală îmbinări dureroase dureroase medială.

Durerile articulatiilor in zona soldurilor | Top Shop

Marginea medială puțin pronunțată este situată între fața anterioară și fața medială. Marginea laterală puțin pronunțată este situată între articulatii femur anterioară și fața laterală. Marginea posterioară a femurului este situată între fața medială și fața laterală și străbate de sus în jos corpul femurului. Ea este denumită linia aspră Linea aspera deoarece este rugoasă, proeminentă, groasă și largă pe alocuri măsoară 6—8 mm. Linia aspră se trifurcă superior, iar inferior se bifurcă și prezintă prezintă pe porțiunea mijlocie un interstițiu cu două buze: buza laterală și buza medială.

  • dureri in articulatia femurului - Durere la femur și inghinal
  • Femur - definitie | caserenovari.ro
  • Categorie Sanatate Artroza soldului coxartroza - simptome Articulatia soldului la om indeplineste functii complexe, de suport a greutatii corporale, permitand in acelasi timp, deplasarea corpului.
  • Inflamația articulațiilor cotului
  • Durerile articulatiilor in zona soldurilor | Top Shop

Pe buza laterală Labium laterale lineae asperae se inseră mușchiul vast lateral Musculus vastus lateralis și septul intermuscular lateral Septum intermusculare femoris laterale. Pe buza medială Labium mediale lineae asperae se inseră mușchiul vast medial Musculus vastus medialis și septul intermuscular medial Septum intermusculare femoris mediale.

Pe interstițiul liniei aspre se inserează capul scurt al bicepsului femural Caput breve articulatii femur bicipitis femoris și cei trei mușchii adductori ai coapsei: mușchiul adductor mare Musculus adductor magnusmușchiul adductor scurt Musculus adductor brevis și mușchiul adductor lung Musculus adductor longus.

Meniu de navigare

În porțiunea superioară, linia aspră se trifurcă, dând: o ramură laterală, o ramură medială și o ramură mijlocie. Ramură laterală de trifurcație linia de trifurcație laterală continuă buza laterală a liniei aspre și se îndreaptă în direcție laterală spre fața posterioară a marelui trohanter; fiindcă dă inserție mușchiului gluteu mare sau fesierului mare Musculus gluteus maximuspoartă numele de creasta gluteală Crista glutea.

Ea se termină sub marele trohanter prin niște rugozități alungite care formează tuberozitatea gluteală sau tuberozitatea fesieră Tuberositas glutea sau Tuberositas glutaealiscare uneori se poate transforma într-un adevărat tubercul, numindu-se atunci trohanterul al treilea sau al treilea trohanter Trochanter tertius ; pe tuberozitatea gluteală se inserează o porțiune a mușchiului gluteu mare Musculus gluteus maximus.

Ramura medială de trifurcație linia de articulatii femur medială sau creasta vastului medial, trece pe sub trohanterul mic și se continuă anterior cu linia articulatii femur de pe epifiza superioară; pe ea se inseră mușchiul vast medial Musculus vastus medialis.

Ramura mijlocie de trifurcație linia de trifurcație mijlocieaflată sub trohanterul mic, continuă buza medială a liniei aspre, pe ea se inseră mușchiul pectineu Musculus pectineusmotiv pentru care se numește linia pectineală Linea pectinea. Spre extremitatea inferioară, linia aspră se bifurcă în 2 ramuri ramura medială și ramura laterală care diverg și se termină fiecare pe condilul corespunzător al femurului. Ramura de bifurcație medială continuă buza medială a liniei aspre și se numește linia supracondiliană medială Linea supracondylaris medialis articulatii femur se termină pe tuberculul adductorului aflat deasupra condilului medial; aceasta linie prezintă o ușoară depresiune în porțiunea ei mijlocie determinată de trecerea arterei femurale Arteria femoralis.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Pinterest Articulatia soldului la om indeplineste functii complexe, de suport a greutatii corporale, permitand in acelasi timp, deplasarea corpului. Odata cu trecerea la statiunea bipeda, aceasta articulatie si-a readaptat anatomia si fiziologia prin cresterea robustetei si a mobilitatii. In jurul acestei articulatii s-au dezvoltat cei mai puternici muschi, pentru a asigura stabilitatea perfecta, contentia suprafetelor osoase si articulatii femur pozitiei verticale a corpului.

Ramura de bifurcație laterală continuă buza laterală a liniei aspre și se numește linia supracondiliană laterală Linea supracondylaris lateralis care se termină pe condilul lateral. Între cele dureri articulare Sindromul Reiter ramuri condiliene articulatii femur bifurcație ale liniei aspre și linia intercondiliană se găsește o suprafață plană, triunghiulară cu vârful în sus numită fața poplitee Facies popliteaaflată deasupra fosei intercondiliene.

articulatii femur artrita simptomelor articulației cotului

Extremitatea sau epifiza superioară proximală [ modificare modificare sursă ] Extremitatea sau epifiza superioară sau proximală a femurului prezintă aceleași porțiuni constitutive ca și extremitatea superioară a umărului, adică: un cap articular, un col col anatomic și două tuberozități, numite marele trohanter și micul trohanter.

Ea se unește cu corpul femurului prin colul chirurgical.

  1. Artroza soldului (coxartroza) - simptome, cauze si tratament
  2. Dureri in zona articulatiei soldului Simptomele pot varia in ceea ce priveste intensitatea, de la durere usoara, pana la durere severa.
  3. Informatii generale despre fractura de femur Femurul, cunoscut si ca osul coapsei, este unul dintre cele mai mari si mai puternice oase din corp, care se extinde de la articulatia soldului, pana la articulatia genunchiului.
  4. Femur - Wikipedia
  5. Care a vindecat artroza de șold

Trohanterul mare și trohanterul mic sunt uniți prin linia intertrohanteriană situată anterior și prin creasta intertrohanteriană mai proeminentă ca precedenta, situată posterior.

El este orientat medial, superior și înainte și prevăzut cu o suprafață articulară pe toată întinderea lui.

articulatii femur artrita de gradul 4 al articulației genunchiului

Capul femural pătrunde în acetabul Acetabulum și se articulează cu fața lunată a acetabulului Facies lunata acetabuli formând articulația șoldului Articulatio coxae. Posterior capsula articulară nu ajunge până la creasta intertrohanterică, ci se inseră pe fața posterioară a colului femural.

Cauzele artrozei de sold

În centrul feței articulare, înapoia și dedesubtul centrului ei, se găsește o depresiune ovalară, foseta capului femural sau foseta ligamentului rotund Fovea capitis femoriscare, în jumătatea ei antero-superioară este rugoasă, porțiune pe care se inserează ligamentul rotund sau ligamentul capului femural Ligamentum capitis femoris.

Colul femural sau colul anatomic Collum femoris. Este o coloană osoasă puternică, care unește capul cu restul epifizei, el este turtit antero-posterior pe cea mai mare întindere și lărgit, aproape cilindric, la extremitatea lui medială.

Colul femurului are axul lung îndreptat oblic de articulatii femur în articulatii femur și medio-lateral. Axul lung al colului formează cu axul corpului un unghi, numit unghiul de înclinație sau unghiul de flexiune, care măsoară ° ° la bărbat și ° la femeie.

Axul colului formează cu axul transversal al extremității inferioare un alt unghi, numit unghiul de declinație care este deschis medial, și măsoară în medie 12°. Axul transversal ce trece prin condilii femurali răspunde planului frontal al corpului, pe când cel al colului este oblic înainte și medial. Modificările unghiurilor de înclinație și declinație au mare influență asupra atitudinii membrului inferior.

articulatii femur articulația cotului mâinii stângi doare ce să facă

Mărirea unghiului de declinație pune membrul inferior în rotație laterală, iar micșorarea sau reducerea lui la zero duce, membrul inferior în rotație medială. Mărirea unghiului de înclinație dintre colul femural și diafiza femurală are ca rezultat ducerea membrului inferior în abducție și rotație externă, această poziție vicioasă a membrului inferior poartă numele de coxa articulatii femur - colul femural se verticalizează, diafiza situându-se aproape în prelungirea sa.

The femur

Micșorarea unghiului de înclinație dintre colul femural și diafiza femurală imprimă o adducția a membrului inferior, această poziție vicioasă poartă numele de coxa vara. În formele clinice de coxa vara se întâlnesc asociate diminuarea unghiului de înclinație și a celui articulatii femur declinație. Membrul e pus în adducție și rotație internă și colul femural se orizontalizează.

articulatii femur articulațiile de pe degete doare ce este

Fața anterioară a colului este rugoasă și presărată cu câteva găurele și asperități. Ea este orientată în jos și anterior și mărginită lateral de o linie rugoasă - linia intertrohanteriană sau linia intertrohanterică Linea intertrochanterica. Această linie coboară de la trohanterul mare spre cel mic, ocolindu-l inferior pe acesta fără să-l atingă și se articulatii femur cu ramura de trifurcație medială a liniei aspre; ea se află medial de trohanterul mic.

Fractura de femur: ce este, cauze, simptome, tratament

Pe linia intertrohanteriană se inseră anterior capsula articulară a articulației coxofemurale Articulatio coxae. Se observă adesea la cele două extremități ale ei doi tuberculi: unul superior numit pretrohanterian, deoarece e situat înaintea trohanterului mare și altul inferior numit pretrohantinian, situat înaintea trohanterului mic sau trohantin. Fața posterioară a colului concavă în sens transversal, convexă de sus articulatii femur jos, este orientată în sus și posterior și limitată lateral printr-o creastă foarte pronunțată - creasta intertrohanteriană sau creasta intertrohanterică Crista intertrochantericacare coboară de la trohanterul mare spre cel mic.

articulatii femur articulațiile de pe brațe sunt lărgite și dureroase

La partea mijlocie, această creastă are un puternic mamelon rotunjit numit tuberculul pătratului femural Tuberculum quadratum pentru inserția mușchiului pătrat femural Musculus quadratus femoris.

Pe această creasta nu se inseră capsula articulară a articulației coxofemurale; ea se inseră mai înăuntrul crestei intertrohanteriene, astfel că nu toată fața posterioară a colului e în raport cu capsula articulației coxofemurale.

Durere genunchi, femur si zona inghinala | Forumul Medical ROmedic

Marginea superioară a colului e foarte scurtă, leagă capul de marele trohanter. Ea este concavă articulatii femur sens transversal, este mult îngroșată și aproape orizontală. Marginea inferioară a colului descinde către corpul osului și este oblică articulatii femur mai ascuțită.

Extremitatea medială a articulatii femur este rotundă și se umflă spre a se uni cu capul femural. Extremitatea laterală a colului sau baza colului se continuă cu corpul osului și cu cei doi trohanteri: trohanterul mare și trohanterul mic.

Trohanterul mare sau marele trohanter Trochanter major se prezintă ca o proeminență sau tuberozitate patrulateră sau cubică, prismatică îndreptată în sus, care continuă corpul osului femural în sus.

Trohanterul mare se poate palpa cu ușurință pe fața laterală a coapsei. Pentru studiul altor formațiuni anatomice și procese patologice este important de cunoscut care sunt elementele descriptive ale acestei formațiuni osoase.

Durerile articulatiilor in zona soldurilor Durerile articulatiilor in zona soldurilor Hai sa intelegem mai intai care este anatomia soldurilor. Oasele din zona soldurilor sunt femurul si oasele pelvisului. Capatul proximal al femurului are forma unei bile. Aceasta minge poarta numele de cap femoral si se potriveste intr-un locas rotunjit situat la unul dintre capetele osului coxal. Acest locas poarta numele de acetabulum Capul femural se ataseaza la restul femurului articulatii femur sectiune scurta de os numita gat femural.